Resepi Ikan Sardin Berkuah Percik Paling Enak Dan Mudah.

Resepi Ikan Sardin Berkuah Percik Paling  Enak Dan Mudah.


Bahan-bahan



1 tin besar ikan sardin - asingkan kuah dan isinya
500ml santan kotak
1 batang serai - titik
1 keping asam gelugor
1/2 helai daun kunyit - carik dan simpul
5 tangkai cili kering - kisar
4 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar
2 biji buah keras - kisar
Garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak

Bakar ikan sardin menggunakan ketuhar atau pemanggang. Setelah garing angkat dan ketepikan.

Untuk menyediakan sos, campurkan semua bahan kisar bersama santan.
Didihkan di atas dapur dengan api sederhana.

Setelah mendidih masukkan asam gelugor, serai dan daun kunyit.
Kacau hingga kuah pekat.

Kecilkan api, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Setelah timbul minyak. Tutup api dan hidangkan ikan sardin bakar tadi dengan sos percik.

kredit resepi: rasa.my

Catat Ulasan

0 Ulasan