LAZATNYA ACAR TELUR PUYUH ,BILA DAH MAKAN TAK BOLEH LUPA

RESEPI ACAR TELUR PUYUH ,BILA DAH MAKAN TAK BOLEH LUPA


Bahan-Bahan


35 biji telur burung puyuh ( resipi asal guna telur ayam )
2 bawang putih, hiris
5 ulas bawang merah *
3 biji cili merah *
1 camca besar jintan manis * ( * ditumbuk halus )
1 biji bawang besar, belah 8
1/2 camca besar cuka
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis
4 kuntum bunga cengkih
1 camca besar kicap
Garam dan gula secukup rasa
2 sudu makan cili kering kisar _ ( saya tambah )

Cara -Cara

1. Rebus telur puyuh, kupas, cuci dan goreng hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan. Ketepikan sebentar.

2. Tumis bawang putih, masukkan bahan2 tumbuh, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Tumis hingga wangi.

3. Masukkan cuka, kicap, gula ( lebih sikit ) dan sedikit garam. Gaul rata, bila mendidih, masukkan telur, gaul hingga mesra, rasa dan jika perlu tambah sedikit lagi garam. Angkat dan hidangkan.

Sumber: fb zainab idar.

Catat Ulasan

0 Ulasan