Resepi Kulit Tembikai Masak Tumis Air Cara Orang Lama

Resepi Kulit Tembikai Masak Tumis Air Cara Orang Lama


Bahan-bahan

sebiji tembikai (jangan ambil kulit keras yang bewarna hijau, ambil kulit berwarna putih kira2 1.5 inci di antara isi buah tembikai dan kulitnya)

1 biji cili besar
10 biji lada hitam
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
secubit belacan (agak2 la jgn byk sgt jgn sikit sgt)
1 batang serai
garam dan serbuk perasa secukup rasa
ikan bilis (segenggam tp jgn byk sgt)
air (dalam 2-3 cawan)

Cara-cara
masukkan air dalam periuk, serai dan tunggu mendidih

sambil tunggu air mendidih, tumbuk semua bahan lain kecuali kulit tembikai, garam dan serbuk perasa (untuk menjamin keenakan, jangan blender ye..guna lesung batu)

bila air mendidih, masukkan bahan2 yg ditumbuk tadi dan biarkan sekejap

masukkan kulit tembikai, biar sampai empuk kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa

kalau nak lagi sedap, boleh tambahkan sayur kubis dan pucuk manis untuk rasa yang lebih istimewa

kalau family kami, bila mkn kulit tembikai kena ada hidangan sampingan macam ikan masin dan sambal belacan..barulah terangkat!

SELAMAT MENCUBA

Catat Ulasan

0 Ulasan