Rahsia Resepi Cara Pembuatan Tempoyak Traditional

Resepi Tempoyak Traditional 7 hari (dah macam nama tajuk drama kat tb3 


Bahan-bahannya:

Isi durian yang telah dibuang bijinya
Sedikit garam
Sedikit cabai melaka yang ditumbuk halus

Cara-caranya: 
👉🏻Isikan isi durian dalam kain yang bersih ikat kemas letak dalam bekas yang berlubang tutup dan peram selama 3 hari proses ini untuk keluaqkan ayaq dari isi durian setiap hari kena buang ayaq yang menitik keluar dari kain 

👉🏻Masuk hari keempat keluarkan isi dari kain kalau ada sedikit warna merah pada isi durian tu tak pa gaul bagi rata isi durian tu dengan sedikit garam dan cabai melaka 

👉🏻Masukkan isi durian tadi dalam bekas jangan penuh sangat (seeloknya balang kaca) tutup dengan kain dibahagian atas ikat kemas dan peram lagi selama 3 hari proses ini nak bagi gas dari isi durian tu keluaq untuk elakkan tempoyak ini meletup kalau simpan lama

👉🏻Bila dah masuk hari ketujuh kalau isi durian tu dah mengembang dan padat dalam balang tu maksudnya tempoyak telah menjadi jika ada sedikit kulat putih dekat bahagian atas sekali tu cedok buang ja kemudian boleh isi tempoyak ni dalam bekas yang lebih kecik yang bertutup rapat

👉🏻Tempoyak yang baru siap ni sangat sedap sebab ada rasa manis, tidak terlalu masam dan masin kalau tak mau simpan dalam peti sejuk pon boleh cuma pastikan simpan ditempat yang gelap lagi lama tempoyak disimpan di luaq lagi masam rasanya ikut selera masing-masing

Selamat mencuba 

Petua dari mak :
👉🏻Guna la isi derian yang masih elok dan segar sebab akan mempengaruhi rasa tempoyak tu nanti lagi premium isi derian lagi sedap 😋
👉🏻Guna yang baru luruh tu tangkai masih bergetah
👉🏻Tempoyak cara mak ni tidak bau masam sangat pon
👉Tak payah simpan dalam peti ais pon sebab orang dulu-dulu mana ada peti ais yang penting cara penyedian kena cermat, bersih dan teratur InsyaAllah kalau ikhlas mesti jadi 

kredit resepi:Muhammad Farid Omar

Catat Ulasan

0 Ulasan