ROTI BAKAR BROKOLI DAN KENTANG LECEK PEDAS,TAK SIA-SIA MEMBUATNYA

ROTI BAKAR BROKOLI DAN KENTANG LECEK PEDAS,TAK SIA-SIA MEMBUATNYA


BAHAN-BAHAN:


BAHAN A (KENTANG LECEK): 340gm kentang
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh garam
1 sudu teh emping cili (lebihkan jika suka pedas)
Air untuk merebus secukupnya
BAHAN B (BROKOLI BAKAR): 100gm-150gm brokoli | potong kasar
8 sudu makan minyak zaitun
1 sudu makan jus lemon
10-20gm keju parmesan | lebihkan jika suka
Garam dan serbuk lada hitam cukup rasa

BAHAN ROTI BAKAR:

4-5 keping roti putih
2-3 sudu makan mentega
5-6 biji cili Thai

CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat kentang lenyek; Buang kulit dan rebus kentang lebih kurang 20-25 minit hingga empuk.
2. Toskan airnya dan masukkan ke dalam satu mangkuk besar. Lecek kentang hingga halus.
3. Perasakan dengan garam, serbuk lada hitam dan emping cili. Ketepikan.
4. Untuk membuat brokoli bakar; Panaskan oven dengan suhu 200˚C.
1. Satukan semua bahan B, gaul sekata dan ratakan di dalam dulang pembakar.
2. Bakar selama lebih kurang 15 minit hingga perang dan lembut. Keluarkan dan ketepikan. 
3. Untuk membuat roti bakar; Sapukan mentega pada permukaan atas dan bawah roti.
1. Bakar pada suhu 200 ˚ C lebih kurang 5 minit hingga sedikit perang.
2. Roti dipotong dua dan ratakan kentang lecek pada permukaan atas roti, susun brokoli bakar tadi dan taburkan sedikit keju parmesan.
3. Potong cili Thai dan taburkan sedikit di atasnya.
4. Sedia untuk dihidangkan.

sumber:MajalahRasa

Catat Ulasan

0 Ulasan