TAK SAH MAKAN NASI TANPA KELUBAN PUCUK LABU RAMPAI UDANG

TAK SAH MAKAN NASI TANPA KELUBAN PUCUK LABU RAMPAI UDANG


BAHAN-BAHAN:

1 cekak pucuk labu | bersihkan dan celur
200gm udang | buang kulit, celur dan tos
BAHAN URAP:

300gm kelapa | putih sahaja
5 ulas bawang merah | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
1 sudu makan udang kering | kisar
8 biji cili padi | kisar
2cm kunyit hidup | kisar
1 sudu makan air asam Jawa
Garam dan gula secukup rasa
1cm belacan | jika suka
CARA MEMASAK:

Masukkan semua bahan urap dalam kuali hingga cukup rasa.
Hidupkan api goreng sangai bahan urap hingga sedikit garing.
Setelah cukup rasa dan sedikit garing. Tutup api dan ketepikan.
Masukkan daun labu dan udang yang telah dicelur tadi dalam mangkuk.
Taburkan bahan urap dan gaul rata hingga sekata.
Setalah siap bolehlah dihidangkan:
INFO CHEF: Perkataan keluban ini dari bahasa Jawa. Ia sama sahaja dengan urap.

No comments