Resepi masak asam tetel

Yum..yum..orang yang suka makan je tahu mcmna nikmatnya tetel nie....
Resepi masak asam tetel

Sekilo daging tetel
Seketul lengkuas (ketuk)
5batang serai (ketuk)
2 ulas bawang merah besar (blander)
8ulas bawang putih (blander)
Sedikit cili kering (blnder) ikut kepedasan masing2 la yer...lps tu gaul sekali dgn buah keras kunyit dan halia yang dah di tumbuk
4 biji buah keras ( tumbuk)
Sedikit kunyit hidup (tumbuk)
Sedikit halia (tumbuk)
(Buah keras kunyit dan halia boleh tumbuk sekali)
Sedikit minyak tuk menumis
Sedikit Air asam jawa
Sedikit daun limau purut
Sedikit Air putih
Garam dan perisa

Cara2nya
Panaskan minyak..pasti minyak cukup panas untuk menumis....masukkan bawang merah dan bwng putih yang dah diblnder tadi...tumis sampai naik bau....lpstu masuk kan cili kering yang dah dicampur buah keras kunyit halia tadi dan lengkuas serta serai dan daun limau purut... tumis sampai betul2 garing...kemudian masuk kan tetel...

kacau sebati...masuk kan air...biarkan smpai mendidih dan selalu tengok...biar sampai tetel empuk...bila tetel dah empuk baru masukkan air asam jawa...masukkn garam dan perisa...siap....slmt mencuba...(untuk masak tetel jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat)

Kredit Resepi : sufi allysha

Catat Ulasan

0 Ulasan