Ramai Yang Minta Resepi Daging Malbari

Resepi wajib masak setiap tahun bila Hari Raya. Ramai yang minta share resepi.
Daging Malbari

(Untuk 1 kilo daging )
Bahan kisarKayu manis - 1 batang kecik
Bunga lawang - 3 kuntum
Bunga cengkih - 5 kuntum
Rempah biji - 3 sb
Jintan putih - 1 sb
Jintan manis - 2 sb
Cabai kering - segenggam
Bawang merah - 5 ulas
Bawang putih - 5 ulas
Bawang besar - 2 biji
Halia - 2 inci


semua bahan kisar goreng tanpa minyak sehingga wangi- api perlahan.
Kemudian kisar semua bahan ini.
Bahan2 :-
Daging - sekilo potong kecik
Kicap kipas udang - 1/2 botol
(Botol kecik)
Kerisik - 3 bungkus
Gula merah - seringgit ( masak dgn sedikit air tapis)
Cara2nya:-
-Goreng semua bahan kisar tanpa minyak sehingga wangi - api perlahan, kisar semua bahan ini.
-Kemudian masukkan bahan kisar bersama daging dan masukkan kicap, kacau sebati dan perapkan daging 1 - 2jam
-masak sehingga daging lembut, tambahkan lagi air untuk lembutkan daging.
-bila daging lembut, masukkan kerisik, garam , gula & air gula.
-masak sehingga kuat pekat berpalut di daging.

-setelah diperap, masukkan sedikit minyak ke dalam kuali kemudian tumis daging yg perap tadi, masukkan sedikit air.

kredit : saba nasuha 

Catat Ulasan

0 Ulasan