PULUT LEPA ASLI DARI TERENGGANU DAN CARA KUKUS PULUT

Ini resepi Asli Cik kami dipanggil PULUT LEPA atau Pulut Panggang

Sedap sangat bagi kami.
Resepi asli orang Terengganu... Sebelum post ni sempat telefon Cik (mak) lagi nak confirm resepi. Kalau hari raya buat pulut lepa...kira glamer laaa...payah buatnya. Bila dah buat...boleh freeze utk beberapa lama. Intinya inti ikan...

CARA PULUT DIKUKUS..
Satu gantang pulut ( lebih kurang 3.5 kg pulut memerlukan santan 3 biji kelapa )
Pulut direndam satu jam.
Kukus hingga naik wap.
Angkat kacau dengan air biasa sampai pulut tu lekat disendok.(Proses ini dipanggil arung)
Kukus sekali lagi sampai naik wap.
Kacau dgn santan yg dicampur sedikit garam hingga berkilat.
Caranya:
1.Daun pisang dilap bersih dan dijemur dulu utk melembutkanya. Potong selebar yg sesuai utk digulung


2.Sambal nya disiapkan awal
Ikan sardin sekilo direbus dgn air sedikit dan ambil isinya
Air rebusan jgn dibuang boleh dicampur dlm masakan sambal nanti
Bawang merah 5 biji dipotong halus dan sedikit halba dicampurkan dlm sebiji santan di dalam kuali...campurkan dgn isi ikan tadi. Campurkan sedikit garam dan sedikit perasa dan masak hingga kering...tapi biarkan lembab..
3.Pulut dikukus dan kepal kepalkan sebesar yg anda suka.
4.Letakkan pulut atas daun pisang dan alas dgn daun pisang di atasnya dan ratakan dgn penggelek..letakkan inti ikan di tengah tengahnya..
5.Gunakan daun pisang umtuk menggulung pulut tu hingga menutup inti.
6.Akhir sekali guna lidi sematkan kiri dan kanan. Boleh dipanggang atas kuali atau pemanggang atau simpan sejok bekukan. Nak makan baru bakar atas dapor gas.
Terima kasih Bonda Hajjah Cik Nong..resepi turun temurun ini..
Sumber resepi : MASH Kitchen

Catat Ulasan

0 Ulasan