Ikan tongkol gulai stail Kelantan..
gulai nasi lauk air dingin dok??
Bahan2
Ikan tongkol (rebus dgn garam dan asam keping)
8@7 tangkai cili kering(rendam air panas)*
4 biji bwg merah kecik *
1 inci kunyit hidup *
1 sudu kecil biji ketumbar *
3 keping lengkuas *
santan secukupnya
kacang buncis/timun /cili hijau kelantan
asam keping
garam dan gula
8@7 tangkai cili kering(rendam air panas)*
4 biji bwg merah kecik *
1 inci kunyit hidup *
1 sudu kecil biji ketumbar *
3 keping lengkuas *
santan secukupnya
kacang buncis/timun /cili hijau kelantan
asam keping
garam dan gula
Caranya
-kisar bahan2 bertanda *
-masukkan dalam periuk.. masuk santan
-sentiasa kacau
-masuk ikan.. bila kuah dah mendidih masuk sayur
-masuk asam keping, garam n gula
-masak sampai kuah pekat dan pecah minyak
Selamat mencuba
-masukkan dalam periuk.. masuk santan
-sentiasa kacau
-masuk ikan.. bila kuah dah mendidih masuk sayur
-masuk asam keping, garam n gula
-masak sampai kuah pekat dan pecah minyak
Selamat mencuba
Kredit Resepi.: Zaimah Zakaria
0 Ulasan