Ok here we go :-
1 kilogram daging batang pinang, dhiris agak nipis lebih kurang 2 inci. Tak perlu rebus dahulu sebab daging ni lembut
35 biji - 40 bj cili kering - dikisar halus
4 labu bawang besar - dimayang halus. Nak buh 5 pun boleh janji bawang sama level banyak dengan daging
4 biji buah tomato fresh - buang biji. Dipotong kiub
1/2 botol kicap manis jalen- ni kena ejas sendiri ye
Daun kari
Air asam jawa - setengah cawan. Kena ejas ye jgn masam sangat
1 cawan minyak
Garam secukup rasa dan perasa jika suka
35 biji - 40 bj cili kering - dikisar halus
4 labu bawang besar - dimayang halus. Nak buh 5 pun boleh janji bawang sama level banyak dengan daging
4 biji buah tomato fresh - buang biji. Dipotong kiub
1/2 botol kicap manis jalen- ni kena ejas sendiri ye
Daun kari
Air asam jawa - setengah cawan. Kena ejas ye jgn masam sangat
1 cawan minyak
Garam secukup rasa dan perasa jika suka
Blenderkan semua cili kisar tu dan marinate ke dalam daging yang telah dicuci bersihMasukkan kicap manis dan daun kari. Marinate lebih kurang 1 jam ye
Ok dalam kuali masukkan minyak dan tumis bawang besar sampai bertukar warna keperang-perangan. Bila perang bawang berbau harum sangat
Lepas tu masukkan tomato yang dipotong kiub tu, masukkan daun kari
Bila tomato dah layu masukkan daging yang siap dimarinate tu
Ok boleh add sedikit air untuk merebus daging hingga empuk
Ok renih kan daging ni sampai pecah minyak dan hilang bau cabai
Kemudian baru masukkan air asam jawa tu
Renihkan lagi sampai pekat. Proses ni kena api perlahan macam korang masak rendang tu
Perasakan dengan garam jika kurang masin
Matikan api add cli padi yg dibelah dua atau cabai hijau yang dipatah-patahkan
Ok siappp dah
Boleh taburkan daun ketumbar dan sedikit bawang goreng sebagai hiasan
Cubalah resipi yg mudah ni. Sangat senang masak dan sedap
Silakan share ya
Silakan share ya
0 Ulasan