Biskut Raya....Biskut Peanut Butter

Biskut Peanut Butter
Oleh : Surianti Ramli

Bahan-bahan :

3/4 cawan mentega kacang halus
1/2 cawan mentega (saya guna marjerin daisy)
1/2 cawan gula kastor
2 cawan tepung gandum (ayak)
*beberapa sudu tepung jika doh masih lembik

Bahan hiasan :
Kismis hitam

Cara penyediaan :
1. Satukan mentega kacang, mentega dan gula. Pukul sebati.

2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil menguli. Jika adunan tidak melekat ditangan, tak perlu habiskan tepung. Tapi jika adunan masih lembek, boleh tambah beberapa sudu tepung gandum hingga mendapat doh yang cantik.

3. Sapu sedikit mentega pada acuan untuk mengelakkan biskut melekat. Letakkan kismis hitam pada dasarnya dan masukkan doh. Tekan hingga padat. Ulang proses yang sama hingga selesai.

4. Bakar biskut pada suhu 150'C - 180'C selama 25-30 minit mengikut jenis oven masing-masing.

5. Biar hingga biskut sejuk dan keluarkan dari acuan dengan berhati-hati.

No comments