Sesekali Kita Makan Daging Bistik


Sesekali Kita Makan Daging Bistik



Bahan-Bahan:

1/2 kg daging batang pinang (dipotong kiub)
1/2 kg ubi kentang (dipotong dadu)
4 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar marjerin
3 sudu besar minyak masak
1 sudu teh serbuk lada hitam
4 cm kulit kayu manis
Bahan perasa
Kacang pis untuk hiasan
Bahan (kuah):

300 ml air
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar cili boh
1 sudu besar tomato puree
1 kiub stok daging
Bahan (dikisar):

1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara-cara Menyediakan:

Gaul daging batang pinang bersama tepung gandum, serbuk lada hitam dan garam.
Perapkan selama 30 minit dalam peti sejuk.

Panaskan minyak serta marjerin dalam kuali sehingga cair.
Masukkan daging tadi dan goreng hingga perang. Angkat dan ketepikan.
Kemudian,masukkan kayu manis serta bahan kisar dalam kuali yang sama dan tumiskan sehingga naik wangi.

Masukkan pula ubi kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang separa empuk.
Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang dan daging empuk.

Setelah itu,masukkan bahan perasa dan taburkan kacang pis sebagai hiasan.
Siap untuk dihidang.

Catat Ulasan

0 Ulasan