Ikan kayu Masak Cili Bersantan..Memang Terangkat!!


Ikan kayu Masak Cili Bersantan..siap utk tghari ni..🤗🤗
Resepi ni senang jer,mcm nak buat Ikan Masak Sambal cumanya letak daun kari dan santan pekat..




RESEPI IKAN KAYU(TONGKOL)MASAK CILI BERSANTAN

Ikan kayu (gaul dgn garam dan kunyit- goreng stgh masak sj-ketepikan)
Cili kering(ikut pedas masing2)
1biji bwg besar
1ulas bwg putih
Blend semua bhn diatas
1sudu kecil paste asam jawa
1/2 cwn air 
Santan pekat rm2
2tangkai daun kari(wajib)
Garam (sesedap rasa)
Gula (sesedap rasa
Sedikit Secukup Rasa
1biji bawang besar yg dimayang utk hiasan

Cara2
Tumis bhn yg diblend tadi sampai naik bau. Masukkan garam,gula,daun kari,paste asam jawa dan air. Kacau sampai mendidih, masukkan santan pekat,ikan kayu yg digoreng tadi dan secukup rasa(api jgn kuat sgt). Kacau dan biarkan hingga pekat sedikit baru masukkan bwg besar yg dimayang utk hiasan..Senang kan..Selamat Mencuba!!!

kredit resepi kepada Maslina Pawanchik

Catat Ulasan

0 Ulasan