BERBUKA PUASA DENGAN PENKEK POPIA RANGUP

BERBUKA PUASA DENGAN PENKEK POPIA RANGUP



Bahan-bahan:
Isi udang/ayam - blender
1/2 biji bwg holland - dadu halus
Separuh karot -dadu halus
2 biji bwg putih - cincg halus
daun bawang -potong halus
Sedikit capsicum - dadu halus
secubit garam dan gula
1 sudu kecil lada putih/hitam
Tepung gandum ( utk buat gam pelekat )


Cara-cara:
-Campurkan kesemua bahan dan gaul rata.
-Ambil sehelai kulit popia dan bentangkan.
-Letakkan intinya dan lapis dengan sekeping kulit popia lagi.
-Untuk lebih rangup jangan letak inti terlalu banyak.
-Tekankan/cucuk dengan garfu supaya udara keluar.
-Angkat perlahan dan goreng dalam kuali leper @ non stick dengan 3 sudu besar minyak atau secukupnya.
-Balik-balikkan supaya masak serata.
Angkat dan toskan.
Boleh potong sesuka hati.
Hidangkan dengan sos pencicah
Tips:
-Boleh jugk masukkn dlm oven klu yg tgh diet tu ok supaya mengurangkan pengambilan minyak..mcm biasa cik pia gunakan minyk bunga matahari..
-lps angkat terus potong tau n nnt dh sejuk baru die rangup
-lipat kulit ikut kreative korg pun bolh
Kredit: norsufia johari
LIKE & SHARE

No comments