SEDAPLA PULAK...GULAI LEMAK PISANG IKAN BILIS

2. GULAI LEMAK PISANG IKAN BILIS



BAHAN-BAHAN:


  • 8 biji pisang muda | dibuang kulit dan dihiris
  • 1 biji kelapa | diambil santannya
  • 40gm ikan bilis
  • 3Sm kunyit hidup | dikisar
  • 10 biji cili padi | dikisar
  • 1 batang serai | diketuk
  • 3 helai daun kunyit
  • Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:

  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam larutan santan pekat.
  2. Kacau rata dan biarkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan pisang muda dan perasakan dengan garam secukup rasa.
  4. Angkat dan hidangkan.
Info chef: Pastikan pisang muda dibuang kulitnya sehingga serat-serat yang melekat pada kulit dibuang kemas.

kredit:Majalah Rasa

Catat Ulasan

0 Ulasan