Cara Buat Nekbat Warisan Dari Terengganu

Resepi Sira Nekbat
Kalau bulan puasa mesti ada kuih ni. Sape pernah makan, kita geng..
Resepi Kuih Nekbat sedap mantap dan mudah! Resepi warisan ganu kite!

· Yang ni pula bahan untuk buat Nekbat Kering :
Bahan-bahannya:
1kg tepung beras
12 biji telur ayam
500g gula
5 helai daun pandan
Cara menyediakannya:
• Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
• Panaskan acuan dan sapu acuan dengan minyak kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
• Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
• Untuk siranya, masukkan 2 gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar.
Bahan-Bahan Sira :
· 500ml air
· 150gm gula pasir
· 2 helai daun pandan
· 6 kuntum bunga cengkih
Cara-cara membuat sira nekbat :
1. Panaskan acuan baulu yang telah disapu dengan minyak selama 5 minit
2. Tepung beras di sangai dengan api sederhana hingga kering. Biarkan kering.
3. Pukul telur hingga kembang dan berbuih, kemudian masukkan pewarna dan tepung.
4. Tuang adunan ke dalam acuan dan bakar dengan api atas dan bawah pada suhu 180C hingga kekuningan. Keluarkan dari acuan dan sejukkan dahulu.

5. Masak air dan gula sehingga mendidih.
6. Masukkan daun pandan, cengkih dan nekbat.
7. Masak sehingga 6-8 minit, tutup periuk dengan penutup.
8. Kecilkan api dan biarkan air gula meresap ke dalam nekbat.
9. Angkat dan siap dihidangkan.

Catat Ulasan

1 Ulasan

  1. Boleh ke saya nak beli kueh nekbat ni... Teringin nak rasa..

    BalasPadam