Sambal Tahun Pedas Sangat-sangat

Sambal Tahun Pedas Sangat-sangat


Seperti dijanjikan saya tunaikan permintaan rakan rakan resepi 'SAMBAL TAHUN'
Cabai burung Dalam 3 genggam
Ikan bilis 3 genggam
Bawang merah besar 5 biji
Bawang putih 1 labu
Halia 1 inci
Tauchu 2paket
Belacan sebesar ibu jari
Air Asam jawa
Santan dari 1 biji kelapa ambil yg pekat
Garam 1 sudu kecil
Gula 1 sudu besar
Cara cara
Bawang putih, bawang merah, Halia di blender
Ikan bilis di Tumbuk kasar
Tumis bahan blender
Masukkan cabai burung
Ikan bilis
Tauchu, belacan Dan air Asam jawa
Masukkan santan, garam dan gula
Tunggu sehingga Agak agak pekat
Tutup api.
Kredit resepi ini kpd hamsiah saaid 

Catat Ulasan

0 Ulasan