Resepi Sihat...Tortilla Wrap Ayam Panggang

Resepi Tortilla Wrap Ayam Panggang -


< Bahan-Bahan >
Bahan untuk wrap:
- 6 keping roti tortila
- Mayonis
Bahan untuk ayam panggang:
- 2 keping ayam bahagian dada
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam, kisar kasar
- 1 biji bawang putih, parut halus menjadi pes
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 2 sudu besar minyak zaitun
Bahan untuk salad:
- Kubis ungu, hiris sederhana nipis
- Daun salad, hiris sederhana kecil
- Ceri tomato, dibelah dua
- Karot, diparut kasar
- 1/2 batang timun (saya gunakan timun jepun)
Bahan untuk kuah salad:
- 3 sudu besar minyak zaitun
- 3 besar madu
- 3 sudu besar perahan jus lemon
Secubit garam
Sedikit serbuk kasar lada hitam
< Cara Penyediaan >
Cara-cara untuk ayam panggang:
- Belah dua dada ayam dan buka lebar, tapi pastikan tidak terputus dua.
- Perap ayam bersama lada hitam, bawang putih, garam dan minyak zaitun selama minimum 1/2 jam.
- Panggang dengan sedikit minyak di atas kuali non-stick pada kedua belah bahagian ayam sehingga masak.
- Angkat dan rehatkan selama 10 minit kemudian hiris nipis.
Cara-cara untuk salad:
- Gaulkan semua daun salad bersama sayuran lain dan ketepikan.
- Dalam botol kecil, masukkan semua bahan untuk kuah salad dan goncangkan selama beberapa minit sehingga betul-betul sebati.
- Gaulkan kuah salad bersama bahan salad. Tuang sedikit dahulu, jika kering tambahkan sedikit demi sedikit.
Cara untuk balutan salad (tortila wrap):
- Panaskan roti tortila di atas non-stick pan dalam 2-3 minit setiap sebelah bahagian.
- Sudukan salad ke atas tortila dan susun memanjang. Letakkan ayam dan mayonis, kemudian balut atau guling dengan kemas. Sedia untuk dihidang.
< Tips >
Rendam dulu semua sayuran dan salad di dalam air ais selama 15-20 minit sebelum dikeringkan air menggunakan tisu dapur atau salad spinner (salad spinner adalah yang terbaik). Ini adalah untuk mendapatkan salad yang segar dan rangup.

Catat Ulasan

0 Ulasan