Resepi mak saya
Rendang pedas ikan kayu
Rendang pedas ikan kayu
Ikan kayu seekor (anggaran 600gm)
4 ulas bawang kecil - hiris nipis
2 batang serai besar (hiris dan tumbuk)
8 biji cili kering + 5 biji cilipadi merah - kisar
Sehelai daun kunyit saiz besar - hiris mayang
3 keping asam keping
250ml santan
1sudu kecil gula
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa..
4 ulas bawang kecil - hiris nipis
2 batang serai besar (hiris dan tumbuk)
8 biji cili kering + 5 biji cilipadi merah - kisar
Sehelai daun kunyit saiz besar - hiris mayang
3 keping asam keping
250ml santan
1sudu kecil gula
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
Garam secukup rasa..
Cara-cara
Masukkan semua bahan di atas dalam kuali dan masak atas api sederhana... Ikan tak perlu di goreng/rebus.. masukkan je mentah-mentah... Sama macam kita masak rendang biasa, cuma yang ni lebih cepat dan mudah
Masukkan semua bahan di atas dalam kuali dan masak atas api sederhana... Ikan tak perlu di goreng/rebus.. masukkan je mentah-mentah... Sama macam kita masak rendang biasa, cuma yang ni lebih cepat dan mudah
Kami tak letak serbuk perasa, sebab kami memang tak makan apa-apa serbuk perasa
Kredit resepi kepada Laila Safiah
SILAKAN SHARE
Sila LIKE/FOLLOW PAGE Kisah QuMedia
Sila LIKE/FOLLOW PAGE Kisah QuMedia
0 Ulasan