Mee Kuah Cara Orang Kelantan

Mee Kuah Cara Orang Kelantan 

Bahan-bahan Mee Kuah aka Mee Rebus
bawang putih
bawang merah
bawang besar
halia
Semua bahan ni kita akan blender nanti. Semua bahan ni korang agak- agak je berapa biji nak letak. Cuma yang bawang besar tu ambil separuh je, tujuan nak letak bawang besar ni nak bagi kuah tu rasa lebih manis.
Bahan-Bahan Untuk Kuah Kicap
kicap
garam
gula
limau kasturi
cili padi
Yang ni kita tumbuk je macam buat sambal belacan tu.
Bahan-Bahan Lain Untuk Buat Mee Rebus aka Mee Kuah
lada hitam
sayuran pelbagai (ikut pada kegemaran masing-masing tapi carrot tu boleh kata wajib)
telur satu biji (kalau nak 2 pun boleh)
ayam
udang
Cara-Cara Membuatnya
Tumiskan bahan yang diblend tadi.
Apabila dah agak masak bahan tumisan, masukkan lada hitam yang sudah ditumbuk halus.
Masukkan sedikit air
Masukkan sayur-sayuran yang ada. Biarkan mendidih.
Setelah mendidih masukkan ayam dan biarkan ia mendidih juga.
Masukkan telur (tak perlu kacau)
Masukkan udang yang dipotong halus
mee rebus sedap
Masukkan gula dan garam secukup rasa. Masukkan mee kuning dan hidang panas-panas.
Jika tak mau makan dengan segera, jangan masukkan lagi mee kuning tu. Agak-agak 10 minit sebelum nak makan bolehlah masukkan mee, takut nanti terlebih kembang pula.
Siap sedia dihidang dan makan bersama sambal kicap untuk lebih ummph. Resepi ringkas sangat tapi sangat sedap tau. Nak lagi sedap dan manis korang boleh tambahkan daging dalam resepi ni.
kredit video : instagram masakwithpassion

Catat Ulasan

0 Ulasan