Resepi Solok Lada Kelantan

Hari ini kita kongsikan Resepi membuat Solok Lado Kelantan Today :
BAHAN-BAHANYA :~

7 tangkai cili hijau
1 ekor ikan kembung
3 sudu besar kelapa parut yang telah di sangai
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inc halia
1 sudu teh lada hitam
1 cawan santan
garam dan gula secukup rasa
asam limau

Cili hijau kita belah tengah dan buang bijinya
Ikan kembung rebus dan asingkan isinya
Kelapa parut di sangai ~ ambil dari sangai kelapa parut untuk sambal kelapa.

Tumbuk lada hitam, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat. Kemudian tumbukkan pula isi ikan kembung. Tumbukkan juga kelapa yang telah di sangai tadi.Satukan dalam mangkuk, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa

Jika terlalu kering, perahkan asam limau atau boleh juga letakkan air asam

Lada kita belah 2 dan buang biji tengahnya
Sumbatkan kelapa dan ikan tadi dalam lada hingga penuh. Susun dalam periuk.Tuangkan santan.Rebus hingga masak. Boleh juga di kukus.
kredit : Kelantan Today

Catat Ulasan

0 Ulasan