Ikan Tongkol Tumis Tomato
Bahan-bahan
1 ekor Tongkol
2 bh Bawang Bombay
3 bh Bawang Putih
7 bh Bawang Merah
1 cm halia
7 bh Tomato
3 bh Cili besar Merah
secukupnya air asan
secukupnya Garam
secukupnya Gula
Cara2
Bersihkan ikan. Potong ikut selera. Rendam dengan air adam selama 5 minit.
Panaskan minyak.
Goreng ikan dalam minyak yang sangat panas.
Blendkan bawang merah, bawang putih, tomato, cili merah, garam, gula, dan halia.
Potong bawang bombay ikut selera.
Panaskan minyak secukupnya.
Tumis bawang bombay hingga layu.
Masukkan bumbu yg diblend tadi. Masak hingga harum dan berubah warna.
Masukkan ikan.
Masak hingga sambal masak dan mengikut selera.
Sajikan.
Bahan-bahan
1 ekor Tongkol
2 bh Bawang Bombay
3 bh Bawang Putih
7 bh Bawang Merah
1 cm halia
7 bh Tomato
3 bh Cili besar Merah
secukupnya air asan
secukupnya Garam
secukupnya Gula
Cara2
Bersihkan ikan. Potong ikut selera. Rendam dengan air adam selama 5 minit.
Panaskan minyak.
Goreng ikan dalam minyak yang sangat panas.
Blendkan bawang merah, bawang putih, tomato, cili merah, garam, gula, dan halia.
Potong bawang bombay ikut selera.
Panaskan minyak secukupnya.
Tumis bawang bombay hingga layu.
Masukkan bumbu yg diblend tadi. Masak hingga harum dan berubah warna.
Masukkan ikan.
Masak hingga sambal masak dan mengikut selera.
Sajikan.
0 Ulasan