IKAN TONGKOL KICAP BEREMPAH


IKAN TONGKOL KICAP BEREMPAH

BAHAN-BAHAN:

4 ketul ikan tongkol
45ml kicap manis
20gm serbuk ketumbar
20gm serbuk jintan manis
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 ulas bawang putih|cincang halus
1 labu bawang besar|dibelah empat
1 biji cili merah |dipotong serong
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa


CARA MEMASAK:

1. Lumur ikan tongkol dengan sedikit garam dan digoreng sehingga garing. Ketepikan.

2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.

3. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan kicap. Didihkan seminit.

4. Masukkan ikan tongkol yang telah digoreng bersama bawang dan cili merah.

5. Tambah garam dan lada sulah secukup rasa.

Catat Ulasan

0 Ulasan