BAKED POTATO

BAKED POTATO
==============


Bahan² :
10 biji kentang (Rendam dgn air garam +/-2jam)
3 biji Bawang Holland (Dice)
2 cawan isi ayam/dgg, den guna dgg(Dice - klu pakai ramly 800g)
1 tin Campbell cream of mushroom
3 sudu Butter utk tumis
1 cawan susu
2 sudu tepung gandum utk pemekat
5 slice Cheese (each potong 2 - ikut besar kentang)
Serbuk Blackpepper (secukupnya) *den tambah
Mixed herbs (secukupnya) *den tambah
Garam (secukupnya)
1 biji Cili merah * den tambah
Daun sup *den tambah
Daun bawang *den tambah
.

Cara² :

Kentang
1. Kentang tu dah rendam
2. Kemudian berus, cuci dan rebus smpi empuk, letak garam sket
3. Selepas empuk, tos & biarkan sejuk.
4. Kemudian korek isi tersebut.

Filling

1. Cairkan butter
2. Tumis bawang, kemudian masukkan ayam.
3. Jika air ayam sudah kering sket, masuk cream of mushroom.
4. Masukkan susu. Biar mendidih
5. Masukkan garam, mixed herbs & blackpepper
6. Masukkan tepung gandum yang dah bancuh dgn air sket tuk pekatkan kuah. Kacau sebati
7. Masukkan cili merah, daun sup & daun bawang
Masukkan filling ke dalam kentang. Ada orang dia campuq filling dgn lebihan kentang yg dikorek tu, den x letak.
Susun dlm dulang, letak slice cheese kemudian mozzarella.
Bakar suhu 170° 15-20minit
.
Share Supaya Tak Hilang

Catat Ulasan

0 Ulasan