AYAM MASAK KICAP DAUN KARI

AYAM MASAK KICAP DAUN KARI


Ayam (goreng dlu)

Cili kering(di kisar)
Bawang merah (di mayang)
Bawang putih (di mayang)
Halia (di mayang)
Cili padi (belah dua)
Bawang besar (hiris bulat)
Daun kari
Air asam/asam keping (ikut suka)
Kicap
Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Gula dan garam
Sedikit air utk kuah



1)tumis bawang merah..b putih...Halia...Bunga lawang...kulit kayu manis...Buah pela
ga dan daun kari...bila dh layu...masukan cili kisar....sedikit air..kacau smpai pecah minyak...

2)bila bahan tumis dh naik bau....masukan ayam...air asam...Kicap Dan sedikit air....biar mendidih dahulu...baru masukan..garam dh sedikit gula...akhir skli masukan bawang besar dn cili padi....biar mendidih seketika...dh siapp....tutup api....

Catat Ulasan

0 Ulasan