Sambal Belacan Goreng Hijau Ala Padang

Sambal Goreng Hijau Ala Padang

BAGI peminat sambal belacan, apa kata cuba resipi sambal hijau ala padang untuk menu berbuka puasa bersama keluarga.


Ia pasti enak dimakan bersama nasi yang masih panas dan ikan masin untuk menambah selera anda.


Bahan-bahan:

100 gram cili hijau

Sedikit cili padi

1 ulas bawang besar

100 gram terung pipit/petai

Sedikit belacan

1 biji tomato - dipotong dadu
Ikan bilis


Cara-cara:

Goreng ikan bilis sehingga garing dan asingkan.

Cili hijau, cili padi dan belacan dikisar. Kemudian tumis bahan-bahan kisar sampai naik bau.

Masukkan terung pipit atau petai, bawang besar, potongan tomato dan ikan bilis. Tumis semua bahan tadi dan taburkan sedikit garam.

Angkat dan hidang.

Catat Ulasan

0 Ulasan