Ayam Masak Merah Dari Kelantan

Resepi Ayam Masak Merah Kelantan


Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
1 ekor Ayam - lumur garam dan rebus sekejap
3 biji bawang besar - mayang
2 batang serai - ketuk
Cili kisar - dari 15 - 20 tangkai cili kering
Air asam jawa
2 biji buah tomato - belah 4
Sos cili
Garam
Gula

Bahan kisar:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara cara:
Tumis bawang dan halia kisar sehingga betul betul wangi dan garing. Kemudian baru dimasukkan serai dan cili kisar. Tumis lagi sehingga cili benar benar masak dan garing serta terbit minyak.

Masukkan gula dan kacau rata. Kemudian baru dimasukkan air asam jawa, sos cili, garam dan bawang besar yang dihiris. Sesuaikan rasa, angkat dan ketepikan.

Ayam yang direbus digoreng sehingga kekuningan. Angkat dan tos.

Masukkan ayam yang digoreng ke dalam sambal dan gaul rata. Sedia untuk dihidangkan.

Catat Ulasan

0 Ulasan