Sedapnya Karipap Kobis.

Karipap Kobis.


Bahan2 Inti :
1/2 kilo daging cincang
1/2 kilo bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang merah ditumbuk
3 ulas bawang putih ditumbuk
1 in halia ditumbuk
1 bungkus kecil rempah kari daging
Sedikit garam dan gula secukup rasa
Sedikit daun sadari dimayang halus
Sedikit lada hidup dimayang halus
Sedikit minyak untuk menumis
2 biji telur dikacau dgn garpu untuk dibuat gam

Cara2 :

Panaskan sedikit minyak
Tumiskan bahan2 yang ditumbuk tadi bersama2 dgn rempah kari hingga garing
Masukan sedikit air dan daging cincang, garam dan gula
Masaklah hingga kering
Dekat nak angkat baru masukan bawang besar, lada hidup dan daun sadari.

Kulitnya :
1 kilo tepung gandum
1 biji telur
1 sudu besar minyak sapi
Sedikit garam dan air secukupnya

Cara2 :
Bancuh semua bahan2 diatas seperti membuat kulit karipap
Kemudian adunan ini dibahagi kepada 6 bahagian
Biar adunan yang mula2 kecil sedikit dari adunan yang kemudian

Ambil adunan yang pertama ( yang kecil sekali )
Canai biar nipis ditepi2 adunan ini dan ditengah2 nya biar tebal sedikit
Sapu sedikit telur untuk dibuat gam

Letakkan sedikit inti tadi dan bulatkan lalu digoreng hingga kuning
Kemudian diangkat dan toskan minyaknya
Ambil pula adunan yang kedua ( biar besar sedikit dari adunan pertama tadi )

Dicanai saperti mula2 tadi,sapu sedikit telur dan letak inti
Kemudian letak adunan yang digoreng tadi
Bulatkan dan digoreng hingga kuning


Buatlah begini hingga habis semua adunan tepung tadi

Catat Ulasan

0 Ulasan